Vajíčka
Oficiálně jsou vejce považována za zdroj plnohodnotných bílkovin, důležitých vitamínů, minerálů a nebezpečného cholesterolu.
Vejce, především bílek, obsahuje široké spektrum bílkovin. Po nutné tepelné úpravě však jejich využitelnost klesá. Vaječné bílkoviny jsou též odpovědny až za 20 procent potravinových alergií. Příznakem alergie mohou být vyrážky, nadýmání, žaludeční potíže, astma nebo ekzém. Bílkoviny vaječného bílku jsou rizikové pro kojence a batolata.
Vaječný žloutek je zdrojem biotinu, B vitamínů ( především pro nervový systém vegetariánů důležitého vitamínu B12 ), vitamínu E a A. Ve vejci obsažené minerály jsou vázané většinou na bílkoviny. S této vazby se ani varem neuvolňují a tak například z celkového obsahu železa se vstřebá pouze 5 procent.
Cholesterol obsažený ve vaječném žloutku podle výzkumů nedokáže u zdravých jedinců významněji zvýšit hladinu krevního cholesterolu. Mnohem nebezpečnější je konzumace nasycených živočišných tuků. Navíc fanatické vyhýbání se potravinám s obsahem cholesterolu může vést k poruše jater, pohlavních a hormonálních orgánů. Lidé s vysokou hladinou cholesterolu by měli sníst týdně maximálně 4 vejce. Nutné je započítat i vejce v různých hotových výrobkách (sušenky, majonézy, zmrzliny, předsmažené polotovary).
Vejce obsahuje i esenciální kyselinu linolovou a fosfolipidy (lecitin), které přispívají k snížení krevního cholesterolu. Tím se z vajíčka stává vyvážená potravina.
Při konzumaci vajec se můžete řídit následujícími radami:
1.Nikdy nejezte syrová vejce, kvůli možné mikrobiální nákaze, především salmonelózou.
2.Jezte vždy co nejčerstvější vejce. Čerstvé vejce je to, které ponořeno do vody, zůstane ponořené a po rozklepnutí se neslívá žloutek s bílkem.
3.Nemocní lidé by neměli jíst vajíčka starší deseti dnů.
4.Nejstravitelnější úprava vajec je "na hniličku". Vajíčka "na tvrdo" jsou těžko stravitelná.
5.Absolutně nevhodný je nejobvyklejší způsob úpravy - pečení, protože při něm vzniká oxidovaný cholesterol, který je daleko nebezpečnější než cholesterol ve vařeném vajíčku.
6.Nevhodná je kombinace vajec s jinými bílkovinami, včetně rozšířené kombinace s luštěninami a tukem: vzniká tím těžko stravitelný pokrm.
7.Křepelčí vejce neobsahují cholesterol, mají vyšší obsah vitamínů a minerálií.
8.Vejce skladujte v hlavní části ledničky, nikoliv ve dvířkách. Narovnejte je do misky, aby kolem nich mohl volně proudit vzduch. Pokud na nich není vyznačeno datum, nechejte je v původním balení, abyste věděli , jak jsou stará.
Vejce směřujte ostřejší špičkou dolu, aby bílek zůstal ve středu a nebyl v kontaktu se vzduchovou kapsou na širším konci. V lednici vejce vydrží až tři týdny.
Autor: mk
Komentáře
a mohu potvrdit,že jsou stále "čerstvá".
- Odpovědět
Pošli odkaz