Když se přetahují kyseliny se zásadami
Existuje celá řada látek, které jsou velmi prospěšné, ale stačí jen trochu přehnat jejich přísun a už mohou působit negativně. A právě lidské tělo dokáže fascinujícím způsobem vyvažovat takto nadbytečný stav. Tento princip pochopitelně platí i u kyselin a zásad.
Co to je acidóza a alkalóza
Vnitřní prostředí našeho organizmu má mít mírně zásaditý charakter. Má na něj však vliv množství faktorů, které tento stabilní a pro život nezbytný stav narušují. Jsou to právě kyselé látky. Když pochopíme význam rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle (tzv. acidobazická rovnováha), můžeme velmi významně zlepšit náš zdravotní stav a eliminovat tak nebezpečí překyselení (acidóza) organizmu, ale na druhou stranu i převahu zásaditých látek (alkalóza), která může být také nebezpečná (není však zdaleka tak rozšířená).
Čím acidóza škodí
Na neustálé vyrovnávání acidobazické rovnováhy spotřebovává organizmus mnoho sil (především ledviny a plíce) a ty pak mohou jinde chybět.
Acidóza způsobuje nespa vost, únavu, revmatické záněty kloubů, migrény, obtížně polykáme, pociťujeme pálivý pocit v ústech, dále dochází k osteo poróze a vážným poruchám centrální nervové soustavy. Někdy je acidóza doprovázena extrém ně nízkým krevním tlakem. A to jsme zdaleka všechny potíže nejmenovali.
Co acidózu způsobuje
Příčinou vzniku acidózy jsou vlivy respirační nebo metabolické, tj. zvýšená tvorba kyselin v důsledku hladovění, otrav, cukrovky, zadržení kyselin díky selhání ledvin nebo ztráty zásaditých látek při průjmech. Rovnováhu může také narušit psychická zátěž. Významnou příčinou acidózy je pak nesprávná skladba stravy.
Acidózu ovlivňuje strava
Skladbu stravy naštěstí můžeme sami upravovat a pomoci tak našemu tělu. Stravu si rozdělíme na kyselinotvornou a zásadotvornou, jak ukazuje naše tabulka a budeme se snažit vhodně kombinovat jednotlivé potraviny tak, abychom dosáhli rovnováhy.
V praxi to znamená, že většina z nás musí zvýšit podíl zásadotvorné potravy.
Velmi zásadotvorné potraviny: zakysané mléčné výrobky, proso, pohanka, řepa, brambory, kořenová zelenina, mandle, kaštany, para ořechy, řasy, jablečný ocet
Mírně zásadotvorné potraviny: některé mléčné výrobky, klíčky, výhonky, amarant, kukuřice, čerstvá zelenina (většina), avokádo, datle, hrozny, čerstvé ovoce (většina- i citron), med, javorový sirup, melasa, čerstvý kokos, sójové produkty, některé druhy luštěnin
Mírně kyselinotvorné potraviny: drůbež, maso z vnitřností, mléko, ryby, obiloviny (většina), kukuřičný škrob, ovesné vločky, italské těstoviny, chřest, růžičková kapusta, kyselé zelí, olivy, švestky, hořčice, fazole, čočka, cizrna, pepř, nealkoholické nápoje, čaj, ocet, sušený kokos, semena, ořechy (většina)
Velmi kyselinotvorné potraviny: máslo, sýry, mořští živočichové, maso, vejce, cukr a všechny jídla o cukr obohacená, výrobky z bílé mouky. Zavařované, konzervované, sušené nebo sířené ovoce, alkohol, kečup, kakao, káva, většina syntetických léčiv.
zdroj: jj - Klas Zpravodaj
Komentáře
rozhodla jsem se také užívat směs namíchanou podle již zmíněné knihy. Ovšem, bez doplňujících vitamínů a minerálů, které autor Tepperwein Kurt zmiňuje, může být prý užívání směsi nebezpečné. Chtěla jsem se tedy zeptat, jestli máte nějakou zkušenost z nějakým preparátem, který obsahuje všechny tyto potřebné minerály, stopové prvky atd., ve správném množství.Nebo toto vše obsahuje již zmíněná zásaditá směs? Mnohokrát děkuji za odpověď. Případně, pokud někdo bude tak laskavý a mohl by mi odpověď zaslat na e-mail: [email protected]
Děkuji
já jsem našel v lékárně Homea harmony, a funguje mi výborně, zatím užívám týden a nemusím brát Omeprazol, trpím léta pálením žáhy. Teď OK.
Soda je zásada a s pomocí cukru (rakovinové buňky konzumují 18x více cukru než zdravé) pronikne přímo do buněk. I další alternativní onkologové v Evropě už léčí efektivně rakovinu pomocí jedlé sody.
3 díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody (soda bicarbona) smísit (např. 15 lžiček sirupu a pět lžiček sody) a promíchat, dát poté v kastrůlkuna sporák, zahřívat 5 minut nepříliš silně, dokud směs poněkud nezahoustne.
Na počátku může být užíváno častěji, např. 3x denně jedna čajová lžička. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně, a to dlouhodobě preventivně.Může být rozpuštěna ve vodě, čaji, nebo třeba namazána na chléb. Javorový sirup může být (dočasně) nahrazen medem. Obecně platí: nejíst jinak žádný cukr v nápojích ani v pokrmech, s výjimkou trošky ovoce.
Ovšem o cukru toho píší všude moc a je vidět, že se další člověk nachytal.Nepolemizuji, jestli je kyselinotvorný. Ale o škodlivosti. Vše je lež a kolem cukru z jistých důvodů vznikla uměle vytvořená fáma. Před časem a nysí narostla do obřích poměrů a nesmyslů.
http://zena.centrum.cz/zdravi/hubnuti/clanek.phtml?id=810615
V tom článku je uvedené nejdůležitější. To kolem sebe říkám už pár let a nikdo neposlouchá. Jen se lidi tráví náhražkou. A mimo jiného, tmavý cukr je stejný jako bílý. Takže tak...Opakujte klidně cílené lži v rámci úspor a ničte své zdraví i dál. Komu není dáno, v apatice nekoupí.
Tomáš píše: Důležité je vědět, že tělo potřebuje dodávat hodně kvalitních minerálů (jak z potravin, tak doplňků) a také vitamíny, aby mohly minerály transportovat a společně odvádět kyseliny z těla.
...toto napsal člověk, který nemyslí...ale utíkejte do lékárny pro doplňky výživy.
- Odpovědět
Pošli odkaz