Houby je třeba správně upravit
Houby obsahují minerální látky, malé množství bílkovin a sacharidů, hodně vlákniny a hlavně vodu. V zažívacím traktu se proto dlouho nezdrží, takže nejsou podle Starnovské nezdravé, i když obsahují těžké kovy a chemické látky. Škodliviny se totiž do lidského těla nestačí vstřebat.
Testy rovněž ukázaly, že houby, které rostou v rizikových oblastech, například v blízkosti továren, nejsou pro konzumaci méně vhodné než houby rostoucí v neznečištěné přírodě.
Houby neobsahují tuky, a proto mají nízkou energetickou hodnotu. Smažení však z nich energetické jídlo udělá.
Pokrmy z hub jsou ovšem obecně hůře stravitelné. Lidé by je měli jíst v poledne, ne večer. Konzumace hub není vhodná pro děti. Děti do tří let by je neměly jíst vůbec. Také staří lidé mívají při trávení hub problémy.
Trávení je snazší, pokud jsou houby uvařené nebo udušené. Houbová omáčka a kulajda je pro děti a seniory rozhodně bezpečnější než smaženice, která může vyvolat průjem, nadýmání nebo bolesti břicha.
Obzvlášť špatně zažívací trakt zpracovává houby sušené. Vývar ze sušených hub lze však bez problémů použít i do jídel určených pro strávníky, kteří drží dietu při žlučníkových či střevních potížích nebo při onemocnění slinivky a kteří by jinak na houby nemohli ani pomyslet.
To, že jídlo z hub se nemá ohřívat, je podle Starnovské mýtus. Jestliže byl pokrm po uvaření rychle zchlazen, po opětovném zahřátí nehrozí konzumentům žádné nebezpečí.
Mýtem je také tvrzení, že pokud je člověku těžko po houbách, spraví to tvrdý alkohol. Ve spojení s těžkým jídlem může alkohol podráždit slinivku. Kdyby se do jídla náhodou dostala jedovatá houba, alkohol také zhorší příznaky i průběh onemocnění. Může na chvíli potlačit projevy otravy a zároveň zhoršit poškození jater.
Milovníci hub by si měli podle Starnovské dávat pozor i při jejich sušení. Protože houby obsahují hodně vody, je třeba je usušit relativně rychle. Pokud se na nich objeví byť jen trochu plísně, musí je bez pardonu vyhodit.
Jitka Klejnová - ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz