Školní jídelny musí podle vyhlášky vařit nezdravě
Aktivisté chtějí aktualizaci takzvaného spotřebního koše, ale také omezení automatů a bufetů prodávajících ve školách nápoje a cukrovinky. Odbornice na školní stravování Alena Strosserová, která spolupracuje s ministerstvem, ale ČTK řekla, že jídelnám nic nebrání vařit zdravě.
Spotřební koš stanovuje minimální a maximální hodnoty, kolik gramů masa, mléka, vajec, zeleniny nebo ovoce má dostat dítě příslušného věku. “Vyhláška by měla odpovídat aktuálním poznatkům o výživě,“ požaduje ale Bohuslav Sedláček z iniciativy. Pravidla prý vývařovnám nařizují dávat do jídel příliš bílého cukru, vysoké jsou i hodnoty pro mléko a mléčné výrobky. Naopak udávané množství zeleniny a ovoce je prý nedostatečné. Podle Sedláčka také zastaralé normy počítají s denní konzumací masa.
“Kdyby školy chtěly vařit jinak, tak ony vlastně nemohou,“ řekl ČTK. Obrátili se proto na ministra školství, ale také na ministerstvo zdravotnictví a zemědělství, jestli by se iniciativa mohla účastnit přípravy revize spotřebního koše.
“I bez aktualizace spotřebního koše doporučujeme okamžitě přestat ve školních jídelnách používat potraviny s umělými sladidly, glutamátem sodným a trans tuky,“ dodali aktivisté. Sedláček například uvedl, že zná příklady, kdy se ve školkách v souladu s pravidly podávaly dětem třeba párky, paštiky či vlašský salát. Aktivisté volají také po omezení dezertů a sladkých jídel. Zároveň chtějí více sezónních a regionálních potravin a více bezmasých jídel.
“Spotřební koš je naprosto v pořádku, školy podle něj vaří 20 let a vaří zdravě,“ ohradila se ale Strosserová. Nikdo prý školám nic nenařizuje, pokud dokážou chutně uvařit s menším množstvím cukru či přidají více zeleniny, budou naopak pochváleny. S požadavky iniciativy nesouhlasí ani co se týká mléka a mléčných výrobků, ty podle ní děti děti potřebují.
Na spotřebním koši je podle Strosserové určitě co vylepšovat, jeho revize je ale dlouhodobá záležitost. Na jeho aktualizaci prý spolupracuje třeba Státní zdravotní ústav.
Zdroj: ČTK
Komentáře
ale když si vzpomenu na svoji školní jídelnu ze zš, bylo spíš na lidech, co si chtěli dát. jestli salát, nebo ovoce, nebo zákusek nebo třeba tvaroh..byl tam dost velkej výběr.
na střední byla školní jídelna naprosto tragická... byl to hnus, vůbec nemá smysl mluvit o množství zeleniny apod., stačilo mi, že to bylo hodně často hrozně přesolený, což teda na školní žrádelnu je taky celkem alarmující. no evidentně to tam vůbec neuměli. a o menze nemluvě, tam je všecko hrozně ošulený, vodatý...no škoda mluvit.
takže záleží na konkrétní jídelně, na šéfkuchaři, jak to má zmáklý.
nicméně, je pravda, že by se opravdu nemělo příliš solit a glutamát by se taky neměl používat a taktéž umělý sladidlo. vždyť to jsou jedy, hlavně teda umělý sladidlo. naopak s cukrem, masem, mlíkem..bych to tak tragicky neviděla. všecko toje potřeba, i když samozřejmě všeho s mírou. a kdybychom dali dohromady rady všech výživovejch poradců, člověk nejí nic. podle někoho je syrová strava špatně stravitelná, podle někoho naopak je nejvýživnější. podle někoho jsou mléčný výrobky potřeba. pro mnoho těchto...asi poradců škodlivý a nestravitelný..jenže odstraníme-li mlíko, odstraníme čtvrtku všech jídel. (tvaroh, máslo, sýry..) no a tak je to se vším. člověk se z toho nesmí posrat, protože by nemoh jíst prostě nic. nicméně je fakt, že školní jídelny by se měly snažit, aby si děcka už v dětství nevytvořili na glutamátu závislost...a stejně vytvořej, protže je všude.
Výživové poradce beru s určitou rezervou. Nemyslím, že by radili špatně, to si vůbec nemyslím. Ale dle mého názoru lze jíst i "méně zdravě" než radí pan Havlíček a člověk z toho neonemocní. Jsou to právě oficiální autority, které např. požadují, že musí být každý týdně aspoň jednou luštěniny. To považuju za zbytečné, na druhou stranu se snadno docílí levné "zdravé" jídlo. S rozpočtem mají ty jídelny problém, to plně chápu.
Odmítám ale alternativní "experty" ve stylu paní Slimákové a řady dalších. Jedina zakážou maso, mléko i vejce. Jiní zas budou doporučovat makrobiotiku, která maso povoluje ale zas jí vadí jiné věci. Já bych tohle nechal lidem, kteří se vzhlížejí v józe, hinduismu a Indii a nebo Číně a různým léčitelstvím odtamtud. Nakonec i v té Číně a Indii, když jsou nemocnice, tak tam nepraktikují alternativní "medicínu", tj. léčitelství a šarlatánství, ale klasickou klinickou medicínu, stejnou jako u nás. "Nadbytek" masa dětem neuškodí, zvláště u školních porcí. I to mléko je zdravé, i když někdo samotné mléko nemusí dobře snášet.
Pokud jde o cukr, tak o ten paní Slimákové a jí podobným zas tolik nejde. Ten tam jen hodila, aby nasbírala laciné body. Ve skutečnosti jde o propagaci veganských či makrobiotických jídel, což obojí jsou nezdravé extrémy.
sama pracuji na jedné základní škole a protože studuji pedagogiku, chodím na praxe do různých škol a musím říct, že jídlo v jídelnách není vůbec kvalitní. Ať již jde o stránku výživy či kvalitu potravin. Jídla jsou podle mě přesolená a nejsem sama z řad pracovníků, co si to myslí a hlavně dochucená maximálním podílem dochucovadel. Děti samy ani moc jídla nejedí, nejdou se spíše vyjímky, kterým jídlo chutná, většina se pak dojídá suchým chlebem a banány, které jsou k obědu. Jsem pro to, aby se jídlo zdražilo a zkvalitnělo. Nemyslím si, že třeba těstoviny s takzvanou "sýrovou" omáčkou z taveného sýra jsou to vhodný pokrm pro výživu školáka.
Souhlasím s článkem.
To jsem bohužel zažil taky.
Stačilo by vařit dle toho, co říkají výživoví specialisté a lékaři. Poctivá kuchyně dle Pohlreicha to asi nebude nikdy, důvodů tu je víc. Ale nevidím důvod, aby se zavádělo stravování dle alternativních životních stylů. Myslím tím makrobiotiku, vegetariánství. Jestli paní Slimáková fandí homeopatii, tak klinická medicína tuhle pavědu neuznává. A takoví lidé nemůžou diktovat, co mají děti jíst.
To je potíž, že lidé s extrémními názory se chytnou skutečného problému a ohřívají na tom svoji polívčičku. Nemusí jít jen o politické extremisty, hodně extrémů je i co se týče názorů na výživu. Ti lidi to dělají tak, že se chytnou nějakého neřešeného nešvaru, navrhnou pár i rozumných věcí a mezi to propasírují pár svých věcí. Když se lidi trošku zpracují, tak přidávají víc toho, o co jim skutečně jde. Výživové tabulky a předpisy musí stanovovat odborníci, ne nějako jogínský guru z Indie apod.
prosím o vyplnění dotazníku k mé absolventské práci (komparace pojištění domácnosti), odpovědi jsou anonymní..
www.mojeanketa.cz/pruzkum/221122174/
zabere to minutku a moc mi to pomůže.. Děkuji :)
Nevidím žádný důvod dětem cpát ve školní jídelně luštěniny. Většina dětí je nemá ráda, tak proč jim nutit hrách a nebo čočku, které pak nechají na talíři.
Hlavní jídlo má být kaloricky vydatné. Ale kousek ovoce ži zeleniny tam býval. Hlavní příjem ovoce a zeleniny nemusí být v rámci oběda. Jablko nebo banán může být jako přesnídávka, pomeranč zas hned po ránu. Jídelna by měla dětem dávat vydatné teplé jídlo, zeleninu můžou jíst samy doma, to nikdo nemusí vařit.
A hlavně, pár fanatických vegetariánů či spíš veganů nemůže diktovat, co mají jíst všechny děti. STačí, že podvyživují svoje děti, ať ty ostatní nechají na pokoji.
- Odpovědět
Pošli odkaz