Rizikové faktory zvyšující odvápnění kostí
Genetické vlivy: Bílá a žlutá rasa má v dospělosti nižší celkovou kostní hmotu než rasa černá.
Věk. Pohlaví. Ženy po klimaktériu při ztrátě protektivního účinku hormonu estrogenu začnou výrazněji ztrácen kostní hmotu. Hormonální terapie po klimaktériu působí nejen v oblasti psychiky, ale ochraňuje kostní tkáně a kardiovaskulární aparát.
Pohyb. Zátěž kostí přispívá k živějšímu metabolismu tkáně. Existuje osteoporóza z inaktivity, kdy dochází k odvápnění kostí i u mladších lidí, déle upoutaných na lůžko. Samotné obnovení zátěže pak vede k dramatickému zvýšení zavápnění kosti. Proto se snažíme i starší lidi udržet v pohybu, nemluvě o cévních komplikacích při ztrátě pohybu.
Onemocnění zažívacího traktu. Nadbytek či nedostatek kyselin v žaludku může ovlivnit resorpci vápníku ze střeva. Dochází k tvorbě nerozpustných vápenných solí. Ohroženo je vstřebávání vápníku ze střeva po resekcích žaludku, u postižení slinivky břišní, onemocnění tenkého střeva, onemocnění žlučníku a žlučových cest.
Poruchy žláz s vnitřní sekrecí. Porucha funkce štítné žlázy, odstranění štítné žlázy, Cushingova nemoc, cukrovka, u žen stav po odnětí obou vaječníků, zvýšená činnost příštítných tělísek.
Léky.Kortikoidy, antiepileptika, některé močopudné léky.
Dieta. Nedostatek nejen vápníku a bílkovin vede k špatné tvorbě kostní hmoty, ve stravě veganů a některých makrobiotiků chybí stavební materiál pro kost. Na druhé straně nadbytek živočišných bílkovin, především masa, působí rychlejší resorpci kostí. Nepříznivě působí také nadbytek uhlovodanů, protože se zvyšuje odpad vápníku močí. Vysvětluje se účinkem inzulínu, který je při nadměrném přívodu cukrů vyplavován ze slinivky ve větším množství. Vysoký obsah tuku snižuje možnost vstřebávání vápníku z potravy, protože tuk ve střevě váže na sebe vápník za vzniku nerozpustných mýdel, která pak odcházejí stolicí. Naopak velká restrikce tuků vede ke snížení vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, mezi které patří také vitamin D. Metabolismus kostí může být také negativně ovlivněn vysokým obsahem fosfátů v potravě. Velké množství fosfátů můžeme přijímatpři konzumaci uměle vyrobených kolových limonád.
Kouření. Nikotin vede ke zvýšenému vyplavování katecholamlnů, které způsobují zvýšený kostní metabolismus ve smyslu odvápňování.
Alkohol. Působí toxicky na kostní buňky zvané osteoblasty. Při nadměrné konzumaci alkoholu dochází také k poškození jater a ledvin a tím nemůže dojít k přeměně vitaminu D v játrech a ledvinách na aktivní účinnou formu.
Kofein. Zvyšuje vylučování vápníku močí.
Zdroj:Alena Katčinetzová - Chronický únavový syndrom, nakladatelství Triton
Komentáře
je poněkud zavádějící tvrdit, že vegani či makrobiotici mají nedostatek minerálů, např. vápníku. Vápník a další minerály - ve větším množství i lepší kvalitě než v mléku, masu... - jsou obsaženy v máku, sezamu, zelenině, luštěninách a celých obilných zrnech neznehodnocených omýláním svrchních obalových vrstev. Už ani nemluvím o mořských řasách a dalších potravinách, které jsou běžnou součástí stravy veganů i makrobiotiků (navíc mnozí makrobiotici konzumují ryby nebo kozí mléčné výrobky). Makrobiotici i lidé prostí, kteří jen pečují o své zdraví tou nejpřirozenější, nejúčinější a nejlacinější cestou, nekonzumují cukr (vůbec ne bílý), kofein, nekouří, nesolí (jen trochu solí z moře, či používají mořské řasy), nepijí alkohol, hýbou se, relaxují a nešílí - dokonce ani z té zdravé stravy a berou život s úsměvem - kéž by to tak bylo :-).
Všem krásný den.
- Odpovědět
Pošli odkaz