600 g očištěné ryby,
40 g másla,
2 lžíce rajčatového protlaku,
2 lžíce strouhanky,
2 kvašené okurky,
2 lžíce kaparů,
několik zelených oliv,
2 cibule,
1 lžička hladké mouky,
mletý pepř, sůl,
2 bobkové listy, citrón,
nakládané višně nebo brusinky,
petrželka.
Zelí:
600 g bílého hlávkového zelí,
40 g másla či sádla,
1 cibule,
2 lžíce rajčatového protlaku,
1 lžíce cukru,
sůl.
Z ruské kuchyně - Nejprve připravíme zelí: Jemně nastrouhanou cibuli zpěníme na másle (sádle), přidám e pokrájené hlávkové nebo kysané zelí, protlak a několik lžic vody a na mírném plameni dusíme téměř doměkka. Pak zelí osolíme a osladíme. Rybu pokrájíme na kousky o hmotnosti 40-50g, vložíme do kastrolu, osolíme, opepříme, přidáme kapary, jemně nakrájeno u a na části másla zpěněnou cibuli, rajčatový protlak, oloupané, semene zbavené a pokrájené okurky, bobkový list a několik lžic vody a dusíme na malém plaménku, až ryba téměř změkne (15-20 minut). Pak opatrně vmícháme mouku rozetřenou s máslem a krátce podusíme. Na pekáček rozložíme třetinu dušeného zelí, na ně rybu s přísadami, pokryjeme zbylým zelím, vše zalijeme šťávou z dušené ryby, posypeme strouhankou, poklademe vločkami másla a zapečeme 10 minut. Podáváme s olivami, nakládanými višněmi nebo brusinkami a zdobíme petrželkou.
Přidat komentář