1 větší naporcovaná očištěná ryba,
600 g cibule,
1 palička česneku,
1/3 šálku oleje,
600 g zralých rajčat nebo 2 lžíce rajského protlaku,
2 lžíce rozsekané zelené petrželky,
1 citrón,
1/2 šálku bílého vína,
sůl, pepř.
Z řecké kuchyně - Rybí porce omyjeme, osolíme, opepříme a necháme marinovat v misce s citrónovou šťávou. Mezitím očistíme cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme na kolečka a česnek nadrobno. Rajčata krátce spaříme, sloupneme a prolisujeme (použijeme-li protlak, zředíme ho 2 šálky vody). Na pekáč vylijeme polovinu dávky oleje, dno poklademe kolečky cibule, kterou ještě posypeme česnekem a petrželkou. Na to urovnáme porce ryby a znovu posypeme česnekem s petrželkou. Přelijeme zbylým olejem, vínem a protlakem. Pečeme ve středně vytopené troubě, dokud ryba nezměkne (asi půl hodiny).
Přidat komentář