pro 4 osoby :
400 g mraženého lososa,
1 cibule, 2 velká rajčata,
2 - 3 stroužky česneku,
1 svazeček petrželky,
2 tvrdé rohlíky,
400 g brambor,
2 vejce,
sůl, pepř, cayennský pepř, drcená celerová nať,
2 lžíce mouky, 2 lžíce strouhanky
1 osolené vejce,
30 g rozehřátého másla,
1 citrón.
Na omáčku :
1 nadrobno nasekaná cibule, 2 lžíce másla,
3 lžíce rajského protlaku,
2 šálky vývaru z brambor,
2 lžíce octa.
Očištěného lososa pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a spolu s cibulí, rajčaty, česnekem, petrželkou a rohlíky rozmělníme v mixéru. Brambory uvaříme doměkka a rozmělníme na kaši (vodu slijeme a uschováme). Přidáme vejce a rybí hmotu, dobře propracujeme, ochutíme solí, pepřem, celerovou natí a cayennským pepřem a vypracujeme malé kuličky. Obalíme je postupně v mouce, ve vajíčku rozšlehaném se solí a ve strouhance a osmažíme na másle dozlatova. Proložíme je plátky citrónu a necháme na teplém místě. Rajský protlak, vývar z brambor, sůl a cayennský pepř přidáme k tuku po smažení, na kterém jsme předtím nechali ze sklovatět cibulku, důkladně rozmícháme a vaříme do zahoustnutí. Nakonec ochutíme octem. Rybí krokety vložíme do omáčky a necháme 15-20 minut proležet. Podáváme s bílým pečivem.
Přidat komentář