300-400 g tresky (filé),
olej na pečení,
1/4 l mléka,
1 lžíce krájené míchané zeleniny (čerstvé kořeninové nebo mražené),
20 g másla,
25 g mouky,
100 g čerstvých žampiónů,
1 lžíce kyselé smetany,
mletý býlí pepř,
muškátový oříšek,
případně strouhaný sýr,
žloutek.
Tresku (slabé plátky) osolíme a na tuku pečeme po obou stranách do zlatova. Zároveň si připravíme světlou máslovou jíšku. V mléce povaříme 1 lžící zeleniny, scezený vývar přiléváme opatrně do jíšky a mícháme do hladké omáčky, kterou necháme povařit. Ochutíme muškátovým květem, mletým bílým pepřem, případně dušenými žampióny a 1 lžíci kyselé smetany. Místo nich můžeme do omáčky přidat strouhaný sýr a zjemnit žloutkem. Jako přílohu podáváme vařené brambory. Jako nápoj lze doporučit minerální vodu, mléko i bílé víno.
Přidat komentář