4 plátky lososa, každý asi po 150 g, 1 1/2 lžičky celého pepře, 1 1/2 lžičky koriandrových semínek, 1 lžíce olivového oleje, 15 g nesoleného másla, 120 ml čerstvé pomerančové šťávy, 120 ml rybího vývaru nebo bílého vína, 120 ml smetany, sůl, pepř.

Na ozdobení: čerstvé snítky koriandru nebo petrželky, trochu strouhané pomerančové kůry.

Pokusíme se prodavače přemluvit, aby nám lososa rovnou stáhl. Jinak plátky stáhneme ostrým porcovacím nožem a zároveň odstraníme jakékoli vyčnívající kosti. Očištěné rybí řízky rozdělíme na dvě poloviny. Kuličky koriandru umeleme spolu s celým pepřem. Touto směsí poprášíme plátky lososa. Na pánvičce rozehřejeme olej s máslem. Na mírném ohni plátky asi 10 minut smažíme a občas obrátíme, dokud po obou stranách nezezlátnou. Vyndáme je z pánve a udržujeme teplé. Do pánvičky přilijeme pomerančovou šťávu
s rybím vývarem nebo bílým vínem. Přivedeme k varu a odškrabáváme všechno, co se přichytilo ke dnu. Vmícháme smetanu a vaříme tak dlouho, až se tekutina vyvaří na řídkou omáčku. Scedíme. Kousky ryby rozložíme na vyhřátou servírovací mísu a přelijeme omáčkou. Ozdobíme čerstvým koriandrem nebo petrželkou a strouhanou pomerančovou kůrou. (Pro 4 osoby)

Ingredience: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama