Vegetariánská rýže na indický způsob

Ingredience:

  • 250 g rýže typu basmati
  • 400 g mražené zeleninové směsi
  • větší hrst rozinek
  • kostku zeleninového vývaru
  • lžíci kari koření, směsi garam masala nebo kari pasty (seženete v specializovaných obchodech s kořením)
  • větší hrst opražených kešu oříšků (pražené mají  výraznější chuť)

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 20 minut
  • do 30 minut
  • Počet porcí: 4

Příprava Jídla:

1. svařte 600 ml vody v rychlovarné konvici. Do velké nádoby vhodné k použití v mikrovlnce vsypte propláchnutou rýži, zeleninu a rozinky, přidejte rozdrobenou kostku vývaru a koření. Zalijte vařící vodou, přikryjte fólií, v níž necháte malý otvor, aby mohla unikat pára. Vařte 12 minut při příkonu 850 wattů. Pokud máte méně výkonnou troubu, přidejte 2 minuty.

2. nádobu vyjměte z mikrovlnky a nechte zakrytou ještě 5 minut, aby se jídlo dovařilo. Jinak by byla rýže tvrdá. Pak stáhněte fólii a jídlo promíchejte, posypte opraženými oříšky a podávejte.

Kouzelná přísada:
Basmati je indická rýže, která má v kulinářském světě vynikající pověst. Dlouhá, krémově bílá až nazlátlá zrnka při vaření vydávají nezaměnitelnou jemnou vůni. Rýže, ať už jakákoli, vždycky plní nejméně dvě úlohy: kromě prosté přílohy z ní vznikají vydatná hlavní jídla, kterým jsme si zvykli říkat rizota. Ta z rýže basmati by měla správně nést název birjání, pulao nebo pilaf a čím více různé zeleniny a aromatického koření obsahují, tím lépe. Chcete-li si basmati připravit pěkně po indicku, propláchněte ji vlažnou vodou, zalijte studenou a po 20 minutách zceďte. Na oleji osmahněte lžíci kmínu, pár hřebíčků a kardamomových zrnek, vsypte rýži a osmahněte. Zalijte vroucí vodou a povařte 5–8 minut. Podávejte posypané opraženými mandlemi.

Zdroj: http://www.apetitonline.cz/