Tvarohový nákyp

(pro 3 osoby)
200 g jablek (nebo jiného ovoce), 250 g tvarohu, 2 vejce (bílky), 70 g hroznového cukru (glukopuru), 40 g rostlinného másla, 20 g ořechových jader, 40 g grahamky 40 g sójové mouky, 40 g trhanky 1 dl mléka, citrónová šťáva a předem namočené rozinky.

Jablka oloupáme a nakrájíme na plátky, dáme na hluboký talíř, trošku posypeme glukopurem a pokapeme citrónovou šťávou. Tvaroh, žloutek a glukopur utřeme, přidáme všechny druhy prosáté mouky s trhankou a rozpuštěným máslem. Zaděláme řidší těsto. Do těsta lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme polovinu těsta, pokryjeme plátky jablek, rozinek a navršíme druhou polovinu těsta. Pečeme pomalu asi hodinu. Podáváme s kompotem.