Celiakie a doporučené potravinové doplňky
Vážným problémem se stává porucha vstřebávání a ztráta vitamínů, minerálních látek a kalorií, která způsobuje podvýživu navzdory dostatečnému příjmu potravy.
Problémy jsou zhoršovány doprovodnými průjmy.
Protože celiakie narušujetrávení, mohou se vyskytnout i potravní alergie.
Mezi další příznaky patří zvracení, otoky v oblasti břišní, chudokrevnost, objemná řídká stolice s nažloutlým zabarvením a nezvyklým zápachem, deprese, únava, bolesti kloubů a kostí.
U dětí se může projevit ztráta chuti k jídlu, plynatost, bolestivé střevní pohyby, zpomalení růstu, zvracení, intenzivní pálivý pocit na kůži a červená, svědivá vyrážka, zvaná herpetiformní dermatitida. V dutině ústní se mohou vyskytovat vředy.
Pokud zůstává celikaie neléčena, není dodržována přísná dieta s vynecháním lepku, může mít velice závažný i život ohrozující průběh.
Vhodné potravinové doplňky:
Komplex volných aminokyselin - slouží k doplnění bílkovin v nejdostupnější formě
Komplex vitamínů a minerálních látek - všechny živiny musí být přijímány ve vyváženém poměru. Užívejte jen preparáty bez obsahu pšenice a kvasnic.
Přírodní betakaroten - 10000m.j. denně
Vitamín E - 400m.j.denně
Kompex vitamínů B - pokud nejsou k dispozici injekce, je vhodná podjazyková forma. Užívejte produkty bez obsahu kvasnic a pšenice.
Vitamín B12 a kyselina listová - Celiakie způsobuje špatné vstřebávání vitamínu B12. Nejvhodnější jsou injekční aplikace. Pokud nesjou k dispozici užívejte pastilky či podjazykové preparáty.
Vojtěška (alfalfa) - doplňuje vitamín K, který u pacientů s celiakií často schází. Berte ve formě tablet 2000 až 3000mg.
Esenciální mastné kyseliny (pupalkový či lososový olej jsou vhodné zdroje) - potřebné pro stavbu střevních klků
Vápník a hořčík - často u pacientů chybí
Proteolytické enzymy - pomáhají při rozkladu potravy
Vitamín C 2000 - 5000mg - podporuje imunitní funkce
Zpracováno dle Bible předpisů zdravé výživy (James F. Balch, M.D., Phyllis A. Balch, C.N.C)
Komentáře