Halászlé

Pravé Halászlé je prudký rybí vývar bez sádla /slaniny/, často s přídavkem syrové cibule. Pravé Halászlé se musí za plného varu musí uvařit za půl hodiny - ryby se proto nesmí krájet na tenké kousky, aby se nerozvařily. Polévka by se neměla míchat, aby se kousky větších a kvalitnějších ryb nerozpadly.

Rybí polévka obecně:
- je to hustá rybí polévka s vařenými kusy větších ryb (kapra apod.), podle chuti různě pálivá;
- správně se připravuje v přírodě na otevřeném ohni v měděném kotlíku (rovné dno, široký vršek);
- v „panelákových podmínkách“ to lze nahradit vařením v „předehřáté troubě“ ve vysokém hrnci /kastrolu/ a s postupem přípravy jako na otevřeném ohni - na sporáku by se polévka v závěrečné fázi mohla od spodu připálit, kdežto v troubě je teplo rozloženo rovnoměrně;